Op 25 juni onthulde Walmart China het ‘Blockchain Food Safety and Traceability Platform’ samen met hun partners VeChain, PwC, China Chain Store and Franchise Association (CCFA), Kerchin en enkele andere voedselproducenten. Walmart zal VeChain’s blockchain-technologie gebruiken om producten te verifiëren langs de supply chain, met als doel om het consumentenvertrouwen te verhogen. Consumenten kunnen de producten scannen met de app WeChat (de meestgebruikte app in China) wanneer zij in de winkel zijn.

Hoe significant is dit?

Voedselveiligheid en productverificatie werden altijd al gezien als een van meest impactvolle gebruiksgevallen van blockchain-technologie. Als we naar de industrie hieromheen kijken, zien we dat het ontwikkelen en implementeren van deze technologie langzaam gaat en al enkele jaren op zich laat wachten. Tot nu toe hebben we (naast MyStory) slechts enkele tegenvallende pilots gezien. Echter, het nieuwe platform van Walmart China komt erg dicht bij het idee van een volledige implementatie. Tot nu toe zijn er 23 verschillende producten actief, wat we afgelopen week konden zien aan de toename van verkeer op het VeChain mainnet.

Walmart China maakt veel vooruitgang in een zeer competitieve markt. In 2018 maakte het bedrijf een omzet van maar liefst $10,7 miljard van hun 443 supermarkten en online platformen, hierdoor staan zij wat betreft marktaandeel op nummer vier. Daarnaast verkoopt Walmart Global hun voorraad sneller dan de gemiddelde winkel; een positief beeld van hoe snel zij hun voorraad kunnen bijvullen en verkopen. Dit is belangrijk bij het voorspellen van blockchain-verkeer.

Met de 23 producten die al beschikbaar zijn, verbrandt het platform ongeveer een vierde van de gemiddelde VTHO die per dag geproduceerd wordt. Met de huidige plannen om uit te breiden met nog 100 productlijnen voor het einde van dit jaar, kunnen we zien dat er een zeker vraagoverschot naar VTHO zal ontstaan. Dit zorgt voor enkele zeer aanmoedigende scenarios voor VeChain investeerders.

Wie kijkt er mee?

De afgelopen twee decennia zijn er in China vele schandalen geweest omtrent de voedselveiligheid, met als gevolg een ver te zoeken consumentenvertrouwen. Hieronder vallen onder andere nagemaakte melk, overvloedig gebruik van pesticide, opnieuw verwerkt dood varkensvlees en gerecyclede gootolie. De aankondiging van Walmart China werd gedaan als deel van de China Food Safety Publicity Week. Dit werd gehost door 23 overheidsdiensten, waaronder de voedselveiligheidscommissie van de deelstaatraad en de nationale gezondheidscommissie. De deelstaatraad en de communistische partij hebben onlangs enkele doelen voorgesteld, waaronder het doel dat voor 2020, 97% van al het voedsel voldoet aan de voedselveiligheidseisen. Dit zorgt voor meer druk op boeren en fabrikanten om hun voedsel veiliger te maken. Deze samenwerking laat zien hoe nuttig blockchain-technologie kan zijn voor de overheid en bedrijfsorganisaties. Zij zetten de trend die producenten, winkels en beleidsmakers zullen volgen.

Als mede gastheer van het evenement mag de CCFA niet over het hoofd gezien worden. De CCFA is een non-profit organisatie die winkels vertegenwoordigt bij het maken van beleid industrie management. Zo vertegenwoordigen zij onder andere Walmart, Carrefour en Tesco. Het feit dat de CCFA als eerste ziet hoe de blockchain-technologie van VeChain wordt toegepast is nog een positief bijeffect van de samenwerking

De toekomst van shoppen in China

In het land waar e-commerce, bezorgdiensten en mobiele betalingen alomtegenwoordig zijn, is het niet onredelijk om te verwachten dat blockchain-oplossingen erg populair zullen worden

Verse paddestoelen op de blockchain

Als de nummer 1 werkgever in de VS, weet Walmart erg goed hoe belangrijk innovatie is om je marktaandeel te behouden of vergroten. De afgelopen jaren heeft Walmart China significante investeringen gemaakt in technologische partners. Onder deze partners valt China’s op een na grootste e-commerce bedrijf, JD.com. Naast e-commerce focust Walmart China zich op last-mile delivery: dit is het laatste deel van het bezorgproces voordat de bezorging bij de klant komt. China krijgt steeds meer bezorgers op e-bikes die producten onmiddelijk naar de consument brengen.

Blockchain is de laatste poging om de online-to-offline (o2o) klantenervaring te verbeteren. Klanten die rondlopen in de fysieke winkels kunnen voedselproducten scannen met de app WeChat, zo kunnen zij meer te weten komen over de producten die ze willen kopen. Walmart China ziet in hoe belangrijk dit is: een verslag van JD.com en Walmart uit 2018 legde nadruk op het feit dat ‘productkwaliteit’ het meest gewild is bij consumenten; dit staat hoger op de lijst dan ‘gemak’ en ‘waar voor je geld’ in een enquête gehouden onder Chinese consumenten. Dit maakt dat VeChain’s oplossingen een deel vormen van de kernwaarden van Walmart China, aangezien geverifieerde gegevens hun producten veel aantrekkelijker maken.

Op de lange termijn kunnen we verwachten dat bijna alle voedselproducten hun eigen unieke data krijgen die bekeken kan worden door consumenten; online én in de fysieke winkels. In het moderne China hebben QR codes de afgelopen jaren zelfs cash vervangen. De kracht van QR codes om informatie over te brengen, geeft blockchain een volledig ontwikkelde infrastructuur om bovenop te bouwen. Walmart en VeChain staan klaar om hiervan te profiteren terwijl zij doorgaan met innoveren en meer macht geven aan consumenten.

Buy VET at OceanEx
Buy VET at OceanEx

Latest Posts